Duurzame boerderij winnaar energiebox

Tijdens de expositie over het verduurzamen van monumenten (8 april tot 13 mei) maakten bezoekers kans op een gratis energiebespaarbox. Winnaars Tim en Debby, woonachtig in een 300 jaar oude rijksmonumentale boerderij aan de Westerblokker, kregen hun prijs uit handen van wethouder Axel Boomgaars. In totaal werden er drie energiebespaarboxen uitgedeeld. In de boxen ter waarde van € 70 zitten energiebesparende artikelen zoals radiatorfolie, tochtband en deurdrangers.

Winnaars Tim en Debby: ‘We zijn supertrots op onze prachtige boerderij, waarbij verduurzaming een belangrijke rol speelt.’ Tijdens de overhandiging van de energiebespaarbox nodigden zij de wethouder uit voor een rondleiding door hun huis. Boomgaars, wethouder monumenten en erfgoed: ‘De wens en urgentie om gebouwen te verduurzamen is groot, ook bij monumenteigenaren. Wij vinden het belangrijk om monumenteneigenaren te ondersteunen waar mogelijk. Daarom hebben we een expositie georganiseerd die specifiek liet zien wat er mogelijk is bij het verduurzamen van je monument.’

Juiste stappen

Tim en Debby wonen inmiddels twee jaar in de boerderij. Naast de slimme thermostaten hebben zij als eerste grote verduurzamingsstap het dak van het voorhuis geïsoleerd. Het stel is van plan om de boerderij op korte termijn te verbouwen en verder te verduurzamen. Tim bezocht de expositie over verduurzamen van monumenten uit nieuwsgierigheid: ‘De expositie was voor mij een bevestiging dat de plannen die wij hebben gemaakt, ook de juiste stappen zijn.’

Hulp bij verduurzamen van monumenten

De expositie liet zien hoe de eigenaren van een monument stappen kunnen zetten naar een duurzamer pand met behoud van het monumentale karakter. Denk aan isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. Het hielp monumenteigenaren de mogelijkheden voor hun specifieke monument verder te onderzoeken.

Meer informatie

Heeft u de expositie gemist maar heeft u wel vragen over subsidies en de mogelijkheden? Team Erfgoed helpt vanuit de gemeente met vragen over verduurzamen van monumenten. Neem contact op via erfgoed@hoorn.nl of via 0229-252200.