Westerblokker 46

Gemeentelijk monument
Foto 1 / 1

Deze voormalige rooms-katholieke pastorie is in 1852-1853 gebouwd, in hetzelfde jaar als de H. Michaelkerk. Het ontwerp komt van de bekende architect Theo Molkenboer, die overigens ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de kerk. De pastorie wordt van de openbare weg gescheiden door een diepe tuin, die vergroot werd toen men in 1903 het achterliggende weiland aankocht. De vijver die toen aangelegd werd is er nog steeds en in de tuin staat een beschermde bruine beuk met een stamomtrek van 3,20 meter!
De pastorie werd gebouwd in een vrij strenge en sobere neoclassicistische stijl. De deur is in een prachtige houten omlijsting gevat en ook de gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten kroonlijst. Deze elementen zijn ontleend aan de klassieke tempelarchitectuur en werden in de 18e en 19e eeuw volop toegepast in de zogenaamde neo-stijlen.

Tekst van eigenaar:

Op dit moment wordt de woning gerestaureerd. Er komt een nieuw dak op en de raampartijen in de zijgevel zijn naar originele staat teruggebracht. De voormalige pastorie zal in dezelfde kleurstelling geschilderd worden als de kerk ernaast.