Dit monumentale complex bestaat uit het voormalige Burgerweeshuis en de voormalige Mariakapel die samen een binnentuin omsluiten. Van 1574 tot 1958 hebben hier de weeskinderen van Hoorn gewoond. Het waren de kinderen van Hoornse ouders die hier terecht konden. Kinderen van niet-poorters waren overgeleverd aan het armenweeshuis. De benaming armenhuis klinkt erger dan in de praktijk bleek. Kinderen in een weeshuis waren altijd van schone kleren en goed eten verzekerd. Kinderen in arme gezinnen daarentegen leefden vaak in minder goede omstandigheden.
De oudste delen van dit pand stammen uit 1508, toen er een stenen kapel opgericht werd. Ruim vijf eeuwen later heeft het complex uiteraard meerdere transformaties ondergaan. Het hoofdgebouw bijvoorbeeld werd in 1729 verbouwd en kreeg toen zijn strenge en typisch 18e-eeuwse uitstaling. Het poortje bleef tijdens deze verbouwing wel behouden. U ziet onder andere het wapen van Hoorn en de beeldjes van de weeskinderen.
De Mariakapel was oorspronkelijk in gotische stijl gebouwd, maar is tijdens een brand in 1877 deels verwoest. De huidige voorgevel is van 1881. De functie is eveneens meermaals gewijzigd, het gebouw is naast kapel ook in gebruik geweest als kerk en als wapenarsenaal. Tegenwoordig is het in gebruik als cultureel centrum.