Terugblik Open Monumentendag

Op vrijdagavond 8 september werd Open Monumentendag geopend in het Westfries Museum met een speciale Museumnacht onder het thema ‘de muren hebben oren’. Op de zaterdag waren in Hoorn en Blokker konden van 11.00 tot 17.00 uur 29 monumenten geopend. Dankzij de samenwerking met comité Open Monumentendag Hoorn, alle pandeigenaren, vrijwilligers en Team Erfgoed van de gemeente Hoorn was Open Monumentendag ook dit jaar weer een succes.

Bossuhuis eenmalig te bezoeken

Ondanks dat het een zeer warme dag was, werden de monumenten goed bezocht. Op de Slapershaven was voor het eerst een van de Bossuhuizen voor het publiek geopend. Daar vertelde de Spaanse admiraal Bossu (Simon Laan) verhalen over de Slag op de Zuiderzee in 1573. In totaal zijn er maar liefst 864 bezoekers geteld in het Bossuhuis.

De graaf van Bossu nam de bezoekers van Bossuhuis Slapershaven 2 mee in zijn verhalen

Architect Bleijs onder de aandacht

Ook architect A.C. Bleijs kreeg veel aandacht. Drie gidsen van Oud Hoorn namen bezoekers mee langs een aantal door Bleijs ontworpen gebouwen. Deze stadswandelingen werden goed bezocht. In de Cyriacuskerk was een tentoonstelling te zien en historica Willeke Jeeninga gaf daar een lezing over deze architect.

Roode Steen

Ook bijzonder was het lege Westfries Museum. Daar konden bezoekers het gebouw bekijken, zonder de kunstcollectie. In de schutterijzaal gaf Archeologie West-Friesland lezingen over de geschiedenis van de Roode Steen. Het comité Open Monumentendag Hoorn stond met een goed bezochte infokraam op de Roode Steen.

De stadswandeling langs werk van architect Bleijs door Oud Hoorn gidsen

Tentoonstelling en molen in Blokker

In Blokker was de Hervormde Kerk open waar een tentoonstelling over koraalvilten te zien was. Ook de Sint Michaëlskerk en de historische Fruitkwekerij waren open. Nieuwe deelnemer dit jaar was molen ‘De Krijgsman’.

 

Vaartochtjes Centrum Varend Erfgoed

Rondleidingen door het Sint Pietershof

Lezing archeologie West-Friesland in het Westfries Museum