Subsidie voor een rieten kap
Monumenteneigenaren kunnen subsidie aanvragen voor het vervangen van een rieten kap.
Riet als dakbedekking
Riet is niet waterdicht. Regenwater kan namelijk in het riet doordringen. Maar dit water spoelt van het dak af voordat het tot werkelijke lekkage leidt. Het is daarom belangrijk dat een rieten dak een steile helling heeft. Anders blijft er te veel water in het riet achter en ontstaat er toch lekkage. Een dak met een vlakke helling heeft een kortere levensduur. Een steil dak heeft over het algemeen een langere levensduur.
Onderhoud is essentieel
Een rieten dak gaat, afhankelijk van verschillende factoren zoals zonligging, invloed van de wind, hellinghoek en onderhoud, 25 tot 40 jaar mee. Oudere rieten daken zien er soms minder mooi uit doordat ze aangetast zijn door mos- en algengroei. Tegenwoordig wordt er preventief onderhoud gepleegd door de daken te scheren of te behandelen. Door een dak preventief te onderhouden kan de levensduur soms wel met 10 tot 15 jaar verlengd worden. Uiteindelijk zal een rieten kap vervangen moeten worden, want lekkage kan blijvende schade aan de stolp veroorzaken.
Subsidiemogelijkheden
Monumenteneigenaren kunnen subsidie aanvragen voor het vervangen van een rieten kap.
Dat deed Familie Calis ook als eigenaar van de stolp aan Dorpsstraat 86. Delen van het rieten dak waren naar inschatting van de rietdekker al bijna 60 jaar oud. Deze delen waren erg slecht waardoor er lekkage ontstond. De familie heeft alle vier de dakvlakken in één keer vervangen en kreeg hiervoor een subsidie.
“De financiële bijdrage was natuurlijk prettig, maar belangrijker nog vonden wij de goede samenwerking met team Erfgoed. Toen we de stolp zeven jaar geleden aankochten, aarzelden we, omdat we geen gedoe met monumentenzorg wilden. Met het vervangen van de dakbedekking kwamen we voor de eerste keer in contact met team Erfgoed. We zijn in een vroeg stadium in overleg gegaan, nog vóór de vergunningaanvraag. Dit bleek een verstandig besluit, want wij waren nog flexibel in onze plannen en er bleek veel meer te kunnen dan we aanvankelijk dachten. Bovendien is het monumentenadvies het eindresultaat echt ten goede gekomen. Er is bijvoorbeeld voor een type dakraam gekozen dat door zijn vorm en uitstraling goed bij de stolp past. We zijn erg blij met het resultaat.”