Stoomwasscherij aan het Breed

De historische gevel van Breed 26 is deels gereconstrueerd. Op basis van oude foto’s maakte het Hoornse architectenbureau TPAHG een ontwerp. Aannemingsbedrijf Wit voerde de werkzaamheden uit: de gevel werd in ere hersteld. Hiermee heeft het pand zijn allure teruggekregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebouw met verschillende bestemmingen

Ooit zat in dit pand een ijzerwinkel.  Daarna werd het gebruikt door stoomwasscherij Stam. Nu is op de verdieping een appartement gerealiseerd. De begane grond wordt gebruikt door het Lectorium Rosicrucianum (Rozenkruis).

Historie zichtbaar maken

Met een financiële bijdrage uit het fonds Beleefbaar Erfgoed kon het pand deels gereconstrueerd worden. Op de architraaflijst van de winkelpui kwam de historische vermelding ‘Stoomververij chem. wasscherij’. Met dit soort verwijzingen naar de oude situatie wordt de rijke historie van de stad zichtbaar.

Subsidie Beleefbaar Erfgoed

Organisaties, bedrijven en inwoners kunnen subsidie aanvragen voor initiatieven die er voor zorgen dat inwoners en bezoekers het Hoornse erfgoed meer kunnen ervaren. Deze subsidie geldt ook als gevels in ere hersteld worden. Meer informatie vindt u op de pagina Subsidie Beleefbaar Erfgoed