Struikelsteen vervangen

In Hoorn liggen zestien zogenaamde Stolpersteine, ook wel bekend als struikelstenen. Deze stenen werden in 2012 geplaatst in opdracht van het Comité 40-45 Hoorn na een initiatief van 3 burgers. Het zijn monumenten voor slachtoffers van het nationaalsocialisme. Op donderdag 16 december werd één van deze stenen, de steen van Alexander Polak, vervangen voor een nieuw exemplaar. Op die steen stond namelijk een fout. De sterfplaats van Alexander Polak was niet Sobibor, zoals de struikelsteen aangaf, maar Auschwitz.

Struikelstenen zijn stenen van 10 bij 10 centimeter met een messing plaatje waarop de naam en gegevens van een Joods oorlogsslachtoffer staan. Het gaat om mensen die in de jaren 1940-1945 zijn weggevoerd en vermoord zijn in een vernietigingskamp. Toen de stenen in 2012 in Hoorn werden geplaatst, zei de toenmalige burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen: “Struikelstenen zijn een teken van schaamte….maar ook een waarschuwing en een verplichting, ken het goede, vertel en bewaar het, geef het door en wees moedig wanneer gemarchandeer met mensenrechten de kop opsteekt.”

Alexander Polak was weduwnaar, zijn vrouw Dientje Sluijs was in 1935 al overleden. De struikelsteen van Polak ligt op de Grote Oost, voor de deur bij nummer 75. In de oorlog had het huis nummer 77. Dankzij de Vereniging Oud Hoorn en het Comité 40-45 Hoorn werd het financieel mogelijk gemaakt om de nieuwe steen aan te schaffen. Voor meer informatie over dit project, kunt u de website bezoeken van Oud Hoorn en het Comité. Inmiddels liggen er in Europa rond de 75.000 struikelstenen.