Stolperstein voor Arie Groot

Op vrijdag 16 september is voor het pand aan de Gouw 21 in Hoorn een Stolperstein gelegd voor Arie Groot. Dit gebeurde in het bijzijn van onder andderen de nabestaanden van de heer Groot, de burgemeester en een vertegenwoordiger van het Hoornse Comité 40-45. De steen voor Arie Groot is de zeventiende Stolperstein in Hoorn, waarvan de eerste voor een niet-joods slachtoffer van de nazi’s. 

Arie Groot werd geboren in 1925. Op 2 juli 1944 werd hij gearresteerd in Amsterdam. Op 9 augustus van dat jaar werd hij geïnterneerd. Vervolgens werd hij gedeporteerd uit Amersfoort en op 1 februari 1945 is hij vermoord in Neuengamme. Als jongen van 19 werd hij slachtoffer van het nationaalsocialisme. Arie Groot was goudsmid. Zijn arrestatie was het gevolg van verraad door een kennis. Het ging waarschijnlijk om een door de bezetter niet geoorloofde handel in edele metalen. Arie Groot is begraven op de begraafplaats het Keern. Op de website van Oud Hoorn staat een beschrijving van het leven van Arie Groot.

Struikelstenen

Stolpersteine, ook wel bekend als struikelstenen, zijn gedenkstenen voor tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde mensen. De kunstenaar noemt ze struikelstenen, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Stolpersteine worden in het trottoir geplaatst voor het laatste zelf gekozen huis van een slachtoffer. De steen voor Arie Groot is geplaatst voor Gouw 21. Daar bracht hij zijn jeugd door en hadden zijn ouders een juwelierszaak.

Wandelroute Hoornse Stolpersteine

Op 18 juni 2012 plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig voor negen huizen in Hoorn bij elkaar zestien Stolpersteine voor joodse slachtoffers van de nazi’s. Een wandelroute langs deze stenen is te vinden op de website van Vereniging Oud Hoorn.

Stolperstein voor Arie Groot, Gouw 21