Roode Steen 16

Rijksmonument Roode Steen 16
Foto 1 / 4

De Roode Steen is het centrale plein van Hoorn. Hier vind je de meest prachtige gebouwen uit verschillende eeuwen. De oudste huizen komen uit de 16e of 17e eeuw. Het grote woonhuis op nummer 16 is van iets latere datum, de gevel stamt namelijk uit 1790. Deze is ontworpen door Hendrik Viervant en staat voor twee oudere panden. Midden op de gevel staat een groot houten wapenschild, dat het wapen van West-Friesland toont. Dit wapen is in 2019 geheel gerestaureerd. Het staat boven de middelste travee, welke rijker vormgegeven is dan de overige vier traveeën en ook licht vooruitsteekt (risaleert).
Voor het gebouw ligt nog de natuurstenen stoep met stoeppalen. Tussen de palen hangen smeedijzeren kettingen. Geheel links staat nog de oude waterpomp.
Gedurende de 20e eeuw werd het woonhuis gebruikt als bankgebouw en op de verdiepingen zat het Westfries Museum. Als eerste bank had de Noordhollandsch Landbouwkrediet-bank er kantoor. Deze liet ook de twee borden op de gevel plaatsen. Nadat de fusiebank Amrobank vertrok kreeg het Westfries Museum het hele gebouw in gebruik en liet de borden overschilderen. Alle gebouwen van het Westfries Museum zijn individueel bescherm als monument (een houten gebouw in de Proostensteeg als gemeentelijk, alle overige gebouwen als rijksmonument) en met elkaar verbonden.