Sint Pietershof

Rijksmonument Dal 9
Foto 1 / 5

In de 17e eeuw nam in Hoorn de welvaart toe. Ten gevolge hiervan kwamen er nieuwe inwoners van buitenaf naar de stad en was er sprake van een aanzienlijke bevolkingsgroei. Dit had vele gevolgen. Zo ontstond de wens om een nieuwe instelling op te richten voor onvermogende krankzinnigen. In 1617 kwam het nieuwe onderkomen gereed op de fundamenten van het voormalige Kruisherenklooster. In het nieuwe pand werden ook een oud mannenhuis en een tucht- of werkhuis voor bedelaars ondergebracht.

De gevels werden ontworpen in de toen populaire Hollandse classicistische stijl. Ze zijn symmetrisch opgebouwd met centrale entreepartijen of poorten. Behalve de poortjes zijn de gevels vrij sober gehouden. Het complex bestond onder andere uit een kapel of kerk, vleugels met verschillende woningen, een keuken en een eetzaal. De vleugels omsloten twee binnenplaatsen waar de tuinen en de bleek waren.

Gezien de lange en woelige bouwgeschiedenis, zijn vele onderdelen vernieuwd en veranderd. Om de historie van het pand zichtbaar te maken, is het interieur van één van de huisjes in de originele staat van 1617 teruggebracht.

 

ANWB Dit project is in samenwerking met de ANWB tot stand gekomen.