Oude Vrouwenpoort, Kerkplein

Rijksmonument Kloosterpoort 3
Foto 1 / 3

De Oude Vrouwenpoort uit 1610 ontleent zijn naam aan het voormalige Oude Vrouwenhuis, waarvan het de hoofdtoegang was. Nadat het Oude Vrouwenhuis in 1639 opgeheven werd, is het pand ingericht als Bank van Lening. Daarna is het onder andere gebruikt als muziekschool en bibliotheek.

Het poortje is gebouwd door Joachim de steenhouwer uit Amsterdam. Hij maakte een ontwerp in de stijl van tijdgenoot Hendrick de Keyser. Hendrick de Keyser was destijds de Amsterdamse stadsarchitect en bouwde in een zeer uitbundige renaissancistische trant. Er wordt zelfs gespeculeerd dat Hendrick de Keyser zelf verantwoordelijk is voor het ontwerp van de poort, hij bouwde in dezelfde tijd namelijk ook aan de Waag van Hoorn.

De renaissancestijl is onder andere te herkennen aan de halfronde boog, de halfzuilen en de engeltjes die we putti noemen. Er schuilt veel symboliek en betekenis in het ontwerp. Allereerst springt natuurlijk het wapen van Hoorn in het oog, de relatie met de stad is meteen duidelijk. De putti dragen een doodshoofd en een zandloper. Dit zijn de symbolen van vergankelijkheid en dus heel toepasselijk voor een oude vrouwenhuis. We weten niet wie de beide dames bovenop de poort voorstellen. Ze zijn veel te goed gekleed om voor de voormalige oude bewoonsters door te gaan. Omdat ze de toeschouwer fier en recht in de ogen kijken wordt er wel gedacht dat ze de binnenmoeder en een regentesse voorstellen.

 

ANWB Dit project is in samenwerking met de ANWB tot stand gekomen.