Open Monumentendag

Open Monumentendag Hoorn 2021 gaat door! In 2020 lukte het vanwege covid niet, maar dit jaar gaat Open Monumentendag door. Op zaterdag 11 september zijn er meer dan 30 monumenten open die, op een enkele uitzondering na, gratis toegankelijk zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Alle open monumenten zijn te herkennen aan de bekende vlag.

Foto Benno Ellerbroek, 2021

Nieuwe deelnemers

Bijzonder dit jaar de drie nieuwe deelnemers. Namelijk de Begraafplaats aan het Keern, waar gidsen u het nodige kunnen vertellen over de opknapwerkzaamheden. Bekijk hier ook de nieuwe poort. De twee andere nieuwe deelnemers vallen onder het kopje ‘werk in uitvoering’. Dit zijn de Grote Kerk en het Missiehuis.

Grote Kerk

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de verbouw van de kerk tot hotel en restaurant. Het werk verkeert nog in de ruwbouwfase, een unieke ervaring om te bekijken. In de kerk ziet u een kleine beeldpresentatie van de overgang van kerk tot hotel. Ook wordt er een korte film getoond over de kerk en zijn er lezingen door archeoloog Bart ter Steege. Voor kinderen is er een activiteit rond het vorig jaar verschenen boek ‘Glop’. Tussen 12.00 en 13.00 uur is er carillonspel, afgewisseld met muziek van de Hoornse Brassband, op het Kerkplein. De toren van de Grote Kerk kan vanaf 13.00 uur beklommen worden.

Grote Kerk Hoorn, foto Niels Ursem 2021

Het Missiehuis

Ook het Missiehuis aan de Blauwe Berg wordt momenteel verbouwd. Het complex wordt herbestemd en achter het gebouw zijn inmiddels vier woongebouwen gerealiseerd. De tot het monument behorende tuin aan de voorzijde, die tot voor kort in zeer vervallen toestand verkeerde, wordt in ere hersteld. Gidsen van de aannemer leiden u tussen 11:00 en 14:00 rond. Een bijzondere kans om het Missiehuis van binnen te bewonderen.

Meer informatie

Er zijn nog meer activiteiten dit jaar. Bekijk voor informatie over de monumenten, activiteiten en openingstijden de brochure. Deze is vanaf september gratis te verkrijgen in het stadhuis en de bibliotheek Wisselstaart en op 11 september in de Grote Kerk. Houd voor actuele wijzigingen de Open Monumentendag Facebook en Instagram in de gaten.

Disclaimer: Alle informatie is gebaseerd op de covid-maatregelen van medio augustus. Het kan zijn dat er wijzigingen moeten worden doorgevoerd.