Terugblik: Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september was het weer Open Monumentendag Hoorn. In Hoorn en Blokker konden van 11.00 tot 17.00 uur ruim 30 monumenten worden bezocht. Ook waren er veel activiteiten georganiseerd, zoals concerten en wandelingen. Wethouder Axel Boomgaars opende de dag in de Sint Jozefschool aan het Achterom.

Roode Steen 15

In Roode Steen 15 konden de archeologische opgravingen worden bekeken. Archeologen namen bezoekers mee in de geschiedenis van het pand. Een unieke kans! Ook de plannen voor de verbouwing van het Westfries Museum werden getoond.

Roode Steen 15 tijdens Open Monumentendag 2022. Foto: Ali Carriel Photography

Gevels in de binnenstad

Ook de stadswandeling ‘Bouwen op vlucht’ was een succes. Waarom staan sommige gevels in de Hoornse binnenstad zo schuin? Hierover vertelden de gidsen van Oud Hoorn alles. Ook bijzonder was het splinternieuwe Heavens Hotel in de Grote Kerk op het Kerkplein. Vorig jaar kon daar de verbouwing bekeken worden, dit jaar het resultaat.

Muziek en fruitteelt in Blokker

In Blokker was de Hervormde Kerk open waar een tentoonstelling over de vrijwel verdwenen fruitteelt in Blokker en Zwaag te zien was. In de Sint Michaëlskerk werd live bluegrass muziek gespeeld. Ook de historische Fruitkwekerij was weer open.

Nieuwe informatiepanelen op begraafplaats

Op de begraafplaats Keern werden nieuwe informatiepanelen onthuld door wethouder Axel Boomgaars. In het Sint-Jansgasthuis, beter bekend als de Boterhal, was een kinderactiviteit. Zo’n 900 bezoekers wilden ook graag afdalen in het Glop achter de Boterhal, de historische overkluisde watergang. De dag was een succes!

Drukte bij het Glop. Foto: Ali Carriel Photography