Open Monumenten Klassendag

Vandaag was de Open Monumenten Klassendag. Een klas van het IKEC uit Hoorn bezocht de historische fruitkwekerij aan de Koewijzend 4 in Blokker, een gemeentelijk monument. Op school krijgen de kinderen les over het thema ‘groen’, dus dit monument sluit daar mooi op aan. Eigenaresse Annie Balk nam de kinderen mee in de verschillende historische kassen en langs de schoorsteen en fruitbomen. 

Blokker ligt in een voormalig tuindersgebied, dat ooit tot de grootste tuindersstreken van Nederland behoorde. Koewijzend 4 is één van de laatste fruitkwekerijen in het gebied. Op dit erf zijn verschillende gemeentelijke monumenten te ontdekken. Zo staan er een voormalige appelbewaarschuur uit 1938 en drie zogenaamde kniekassen (serres) uit het eind van de jaren ’20 van de vorige eeuw. In één daarvan wordt nog steeds de Aliante-druif geteeld, die de kinderen mochten proeven.

In de serre groeit de Aliante-druif. Na de informatieve rondleiding mochten de kinderen van het IKEC deze druiven en verschillende appels proeven.

Herbouwde schoorsteen

Ook de schoorsteen van 18,5 meter hoog is een monument. Deze stond op een glastuinbedrijf aan de Bangert 60. De schoorsteen moest worden afgebroken vanwege de aanleg van de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder. Omdat dit de laatste tuindersschoorsteen was in Blokker en Zwaag, is besloten om deze te herbouwen op het terrein van Koewijzend 4. Naast de schoorsteen is een authentiek ketelhuis gebouwd, passend bij het beeld van een historische fruitkwekerij.

Meedoen aan de Klassendag in 2023?

Volgend jaar rond september/oktober ook meedoen met de Open Monumenten Klassendag? Neem dan contact op met Stichting Open Monumentendag Hoorn via  info@omhoorn.nl.

De schoorsteen met daarvoor de druivenserre en rechts kassen met daarin volkstuintjes.