Gedenkstenen Joodse begraafplaats

Op woensdag 9 maart zijn drie gedenkstenen onthuld op de Joodse begraafplaats aan de Berkhouterweg.  Dit werd gedaan in aanwezigheid van onder meer de burgemeester, wethouders Broersma en Bashara, Rabbijn Spiero, opperrabbijn Jacobs en directeur van het Westfries Museum Ad Geerdink. De drie stenen zijn afkomstig van het Metaheerhuis, een huisje waarin doden ritueel gereinigd worden voor de begrafenis. De eerste twee gedenkstenen hebben een Hebreeuws opschrift. De derde gedenksteen heeft een Nederlands opschrift en werd geplaatst bij de eerste steenlegging op 24 april 1918. Op een nieuwe vierde steen staat deze geschiedenis beschreven.  

De stenen komen van de oude Joodse begraafplaats die oorspronkelijk in 1778 werd gesticht aan de Westersingel. In 1968 werd deze begraafplaats ontruimd omdat de grond zou worden gebruikt voor de aanleg van een nieuwe toegangsweg voor de Grote Waal. De stoffelijke resten van 614 personen werden toen herbegraven en 229 grafstenen herplaatst op de Algemene Begraafplaats aan de Berkhouterweg. Op de locatie van de oorspronkelijke Joodse begraafplaats werd in 2015 een monument geplaatst.

Al in 1967 deed de heer Heiman Maurits Polak aan de gemeente een verzoek om de drie stenen een mooie plaats te geven. De stenen werden tijdelijk ondergebracht in het Westfries Museum. Na 53 jaar zijn de stenen dan toch geplaatst in drie gemetselde muren die de bezoekers naar de Joodse begraafplaats leiden. Rita Lodde van de Vereniging Oud Hoorn is de initiatiefnemer van dit project. De nazaten van de heer Polak, zijn dochter, kleindochter en achterkleindochter hebben de gedenkstenen onthuld. Voor dit project werd gebruik gemaakt van de subsidie Beleefbaar maken van Erfgoed.

De Joodse begraafplaats in Hoorn