Restaureren op originele wijze

Om de oude spiltrap in de Italiaanse Zeedijk te kunnen restaureren, werd er uitgebreid historisch onderzoek gedaan.

Goed op het monument passen

In de monumentale woning aan de Italiaanse Zeedijk 58 staat een 300 jaar oude spiltrap. Het is dé blikvanger van de woning. De eigenaren: “Toen we de woning voor de eerste keer binnenliepen, waren we meteen verliefd. De versleten treden laten zien dat wij niet de eerste bewoners zijn van dit pand. Wij zijn slechts passanten die er een tijdje op mogen passen.” En goed op de woning passen, dat doen de eigenaren van dit monument. In 2017 lieten zij de woning volledig restaureren, waaronder ook de spiltrap.

Foto: Jeroen Helsloot

Bouwhistorisch onderzoek

Er werd uitgebreid bouwhistorisch onderzoek gedaan naar de woning. Dit heeft veel informatie opgeleverd, vooral over de trap. Dat was nodig om de trap goed te kunnen restaureren. Jeroen Helsloot, restaurateur van historische trappen, was verantwoordelijk voor deze bijzondere klus. Hij werkte een maand lang op locatie aan de restauratie. Die voerde uit grotendeels op originele wijze met handgereedschappen uit.

Foto: Jeroen Helsloot

Unieke trap

Van dit soort zeventiende-eeuwse houten spiltrappen zijn er meer in Nederland. Maar het feit dat deze trap in Hoorn zo gaaf bewaard is gebleven, is uniek. Hij is bovendien helemaal omtimmerd en dat zie je niet zo vaak. De slijtage is bij trappen altijd op de onderste treden het grootst. Daarom worden deze het eerst vervangen of betimmerd. Bij deze trap zijn alle treden nog origineel en de slijtage is terughoudend hersteld. Hiermee is het charmante sleetse karakter van de trap behouden.

Bron: Westfries Archief

Rijtjeswoning uit de zeventiende eeuw

Met het bouwhistorisch onderzoek is ook aangetoond dat Italiaanse Zeedijk 58 een rijtjeshuis uit de zeventiende eeuw is. De vier woningen in deze rij hadden exact dezelfde fraaie trap. Lees het  Bouwhistorisch rapport Italiaanse Zeedijk 58 (opent in pdf).