Investeren in monumentale waarde

De kuif en vleugelstukken op de dakkapel van Grote Noord 85 zijn helemaal gerestaureerd. Dit ingrijpende onderhoud zorgt ervoor dat het monument weer jarenlang mee kan.

Kwetsbare elementen

De dakkapel van Grote Noord 85 heeft een bijzondere kuif en prachtige vleugelstukken, gemaakt van sierlijk gesneden hout. Deze houten sierelementen zijn kwetsbaar. Door aantasting van regenwater kan het hout gaan rotten. Dan is het nodig om te restaureren. De vleugelstukken bleken al een keer gerestaureerd te zijn. Dat blijkt uit het snijwerk dat op sommige plaatsen anders van diepte en levendigheid is.

Kuif en vleugelstukken

In 2017 bleek een restauratie noodzakelijk. De kuif en de vleugelstukken zijn vervangen en nauwkeurig nagemaakt door restaurateur Kees van Mierlo. Het nieuwe snijwerk is een imitatie van de oude stukken. De restaurateur heeft er op gelet dat alle krullen volledig afwateren. Want als er water in het snijwerk blijft staan, ontstaat er weer houtrot. De restauratie heeft ongeveer een jaar geduurd. Daarna heeft het hout een half jaar in het atelier gelegen zodat het kon acclimatiseren. Dit is om scheurvorming te voorkomen. De vleugelstukken en de kuif zijn weer op de dakkapel geplaatst en in de grondverf gezet. Pas één jaar na plaatsing wordt het geheel afgeschilderd. Zo kan het hout aan de buitenlucht wennen.

Ingrijpende restauraties

Dit soort ingrijpende restauraties is kostbaar en tijdrovend. De eigenaar heeft hiermee een langdurige investering in de monumentale waarde van zijn pand gedaan. Voor dit soort initiatieven kunt u subsidie aanvragen. Meer informatie vindt u op de pagina Monumentensubsidie.