Restauratie Pronkstuk

Het pronkstuk van het Westfries Museum is gerestaureerd. Het is een pronkstuk uit 1790 met het Wapen van West-Friesland dat herinnert aan de tijd dat het Statencollege op de plek van het museum gevestigd was. Na een restauratie die twee jaar duurde, was in september 2019 het moment aangebroken om het pronkstuk terug te plaatsen. Een bijzonder moment, waarmee de gevel van het Westfries Museum weer compleet gemaakt is.

Groot onderhoud

Het pronkstuk bestaat helemaal uit houtsnijwerk. Hierdoor is vrij kwetsbaar voor weersomstandigheden zoals regen en wind. Meestal is er om de vijf tot tien jaar groot onderhoud. Dit gebeurt dan op locatie vanaf de steiger. In 2018-2019 is het hele pronkstuk in het atelier van de restaurateur hersteld.

Vervangen van slecht hout

Tijdens de restauratie zijn de slechte delen van het hout vervangen. Het hout is beschermd door loodlappen. Maar op plaatsen waar naden ontstaan, of waar spijkers gaan roesten, kan vocht in het hout dringen. Als er dan schimmelgroei en houtrot ontstaat, wordt het hout zacht. Deze delen worden tijdens een restauratie verwijderd en nagemaakt. Het pronkstuk is rond 1900 al gerestaureerd en bestaat dus onder andere uit houtsnijwerk van 1790 en van 1900.

Jaarringen

De oudste delen zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardig naaldhout dat uit Oost-Duitsland of Scandinavië werd gehaald. De jaarringen van dit hout staan dicht op elkaar. Het hout is daardoor hard en sterk en gaat het lang mee.

Gedetailleerd

Het hout uit 1900 is van een andere kwaliteit. In deze periode werd er hout van snelgroeiende boomsoorten gebruikt. Van dit hout staan de jaarringen wijder uit elkaar, het is zachter en daardoor minder sterk. Ook het verschil in het houtsnijwerk is duidelijk. De oudste delen zijn zeer levendig en gedetailleerd vormgegeven en de gerestaureerde delen zijn groffer gesneden.

Uniek

Een restauratie is een kostbaar en tijdrovend proces. Een uitdaging voor de restaurateur. In totaal heeft het pronkstuk ongeveer twee jaar in het atelier van de restaurateur gestaan. Daar is het houtsnijwerk deels vervangen. Er is gebruik gemaakt van hout uit Oregon, Oregon Pine genaamd. Dit komt van een traag groeiende boomsoort, dat is te zien aan de jaarringen die dicht op elkaar staan. Het is keihard en van bijzonder hoge kwaliteit. De restaurateur maakt het houtsnijwerk zo nauwkeurig mogelijk na, maar ook hij zal zijn handtekening achterlaten. Zo wordt er een nieuw stukje geschiedenis aan het pronkstuk toegevoegd.

VeVeertien lagen verf

Omdat het pronkstuk in zijn geheel gerestaureerd is, zijn alle verflagen verwijderd. Op de oude delen zaten veertien lagen verf en op de nieuwere delen zeven lagen verf. Het pigment is exact nagemaakt zodat het pronkstuk zijn originele kleurstelling weer terugkrijgt. Vervolgens is het bladgoud weer aangebracht op de leeuwen, de goudblokjes en op het Romeinse jaartal. Na de restauratie moest het pronkstuk enkele maanden acclimatiseren. In september 2019 is bijzondere element weer op de top van de gevel teruggeplaatst.