Brandveiligheid monumenten
Bent u eigenaar of gebruiker van een monument? Dan weet u hoe speciaal uw monument is. Maar wist u dat brand een groot risico kan vormen? Brand kan de bijzondere waarde van uw monument aantasten of het zelfs helemaal vernietigen. Brand kan leiden tot verlies van monumentale waarden of zelfs van het hele monument. Vaak ontstaan branden door onwetendheid of slordig dagelijks gebruik in het monument. Het is dus belangrijk om u bewust te zijn van de risico’s op brand en de maatregelen die u zelf kunt nemen.
Hoe veilig is uw monument?
U kunt zelf het risico op brand verlagen. Bedenk welke risico’s van toepassing zijn op uw monument. Hoe veilig zijn bijvoorbeeld de verlengsnoeren die u gebruikt? Hoeveel belast u uw stopcontacten? Een aantal mogelijke brandrisico’s bij monumenten is:
Wat kunt u zelf doen?
Doe de woningcheck om te zien of u de juiste maatregelen heeft genomen in huis. Verschillende maatregelen kunnen het risico op brand verkleinen. Maak bijvoorbeeld ontstekingsbronnen schoon, zoals het vetfilter in een afzuigkap. Het vet in de filter kan vlam vatten als uveel kookt of als de vlam in de pan slaat. U kunt ook denken aan bouwkundige of installatietechnische aanpassingen, zoals brandwerende scheidingen en rookmelders. De keuze hangt samen met uw budget. Soms zijn kleine investeringen en aanpassing in uw handelen effectiever dan één grote investering
Hoe handelt de brandweer?
De huidige wetgeving over brandveiligheid van gebouwen staat in het Bouwbesluit. Het doel van het Bouwbesluit en de brandweer is het voorkomen van slachtoffers en het uitslaan van brand naar omliggende gebouwen. Het Bouwbesluit richt zich dus niet op het voorkomen van schade aan het monument. Uw pand kan dus verloren gaan. Des te belangrijker is het om al aan de voorkant na te denken over de mogelijke risico’s op brand voor uw monument.
Stolpboerderijen
Stolpboerderijen zijn helaas extra gevoelig voor brand, omdat ze voor een groot deel uit brandbare materialen opgebouwd zijn zoals hout en riet. Ook het gebruik als boerderij kan brandrisico’s met zich meebrengen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een handleiding uitgegeven over brandpreventie speciaal voor historische boerderijen. U kunt de handleiding hier lezen.