Nieuwe Steen 1

Gemeentelijk monument
Foto 1 / 3

Eeuwen lang stond het stadhuis van Hoorn in de binnenstad. Eerst aan de Roode Steen en daarna aan de Nieuwstraat. In 1978 fuseerden de gemeenten Hoorn en Zwaag met het dorp Westerblokker tot de nieuwe gemeente Hoorn. Daarom liet de gemeente een nieuw stadhuis ontwerpen. Deze kwam op een opvallende positie te staan in de wijk Nieuwe Steen, het geografisch hart van Hoorn.

Het stadhuis werd ontworpen door architect A.E. Küpfer van architectenbureau Tauber uit Alkmaar. Het gebouw is lokaal een van de weinige architectonische hoogtepunten uit de jaren zeventig. Dit is een belangrijke bouwperiode voor de groeikern Hoorn (1974). Naast architectuurhistorische waarde bezit het stadhuis ook stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarden. De indeling van het gebouw is open en neutraal. Het onderscheid tussen publieke functies en kantoorruimten is nauwelijks te zien, met uitzondering van de transparante raadzaal. Dit is typisch voor raadhuizen uit de jaren ’70, waarbij transparantie en toegankelijkheid centraal stonden.

Het stadhuis werd in twee delen gebouwd. Het eerste deel opende in 1977: twee rechthoekige gebouwen (A & B). Het tweede deel opende in 1981: een enkel vergelijkbaar gebouw (C) aan de noordkant van het stadhuis. Beide bouwdelen staan aan weers­zijden van het water, precies op de voormalige grens van Hoorn en Zwaag, en zijn met elkaar verbonden door een brug. Deze opzet is een symbolische verwijzing naar de samen­voeging van Hoorn, Zwaag en Westerblokker.  De bouwdelen A en B zijn in 2021 aangewezen als gemeentelijk monument.