Muurschilderingen Jan Haringsteeg

Axel Boomgaars, wethouder Erfgoed & Kunst en Cultuur van de gemeente Hoorn, onthulde woensdag 17 april twee muurschilderingen in de Jan Haringsteeg in de binnenstad van Hoorn. Op het door Eva van der Klei vervaardigde kunstwerk is Jan Haring te zien en zijn heldendaad tijdens de Slag op de Zuiderzee. Dit project was een initiatief van Team Erfgoed van de gemeente. 

Jan Haring ‘himself’, Eva van der Klei en wethouder Axel Boomgaars

Ondanks de heldenstatus die Jan Haring krijgt toegewezen voor zijn rol tijdens de Slag op de Zuiderzee zijn er in Hoorn nauwelijks verwijzingen naar hem en zijn verhaal. Alleen een naar hem vernoemde steeg. Nu is daar verandering in gekomen. Eva van der Klei maakte in opdracht van Team Erfgoed van de gemeente twee muurschilderingen die het verhaal van Jan Haring zichtbaar maken. Het project ontstond in het kader van de grootse viering van de Slag op de Zuiderzee in Hoorn in 2023. Team Erfgoed van de gemeente Hoorn kwam met het idee om de held Jan Haring te promoten door een visuele verwijzing te maken in de Jan Haringsteeg. De steeg vertelt nu zijn verhaal en maakt het erfgoed zichtbaar.

Wie was Jan Haring?

Jan Haring was een matroos bij de Watergeuzen. Tijdens de Slag op de Zudierzee in 1573 klom hij in de mast van het Spaanse vlaggenschip. Hij sneed de admiraalsvlag af waarna hij werd neergeschoten. Dankzij zijn actie vluchtten veel Spaanse schepen omdat zij dachten dat ze de slag hadden verloren.

Samenwerking met bewoners
In het najaar van 2022 stuurde Team Erfgoed een brief aan de eigenaars van Achter op ’t Zand 19 en 20, wiens zijgevels grenzen aan de Jan Haringsteeg. Zij werden uitgenodigd om mee te denken over opwaardering van de steeg. Al snel kwam er een enthousiaste reactie met het voorstel om Eva van der Klei te benaderen voor een muurschildering.

Eva van der Klei

De jonge Hoornse kunstenares Eva van der Klei won in maart 2023 het schilderprogramma ‘De Nieuwe Vermeer’. Aan wethouder Axel Boomgaars vertelde zij dat ze droomt van een carrière als ‘mural artist’. Dit zijn haar eerste muurschilderingen in de binnenstad van Hoorn. Deze muurschilderingen heeft ze in een week tijd kunnen voltooien, nadat eerst een ontwerp was gemaakt.

Hoornse held

Ook is er een nieuw straatnaambordje aangebracht in de steeg met de toelichtende zin: ‘Hoornse held van de Slag op de Zuiderzee 1573’. Wethouder Axel Boomgaars en Yara onthulden het bordje samen. Yara schreef een brief aan de gemeente waarin zij pleitte voor een standbeeld van de held Jan Haring.