Beschermd stadsgezicht

Beschermde stads- of dorpsgezicht zijn gebieden in een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Deze bescherming is bedoeld om de karakteristieke, ruimtelijke kwaliteit en identiteit van het gebied te behouden. Binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht hoeft niet elk pand een monument te zijn.

Beschermd stadsgezicht Hoorn

Historische binnenstad

Hoorn heeft één van de oudste aangewezen rijksbeschermde stadsgezichten van ons land. In 1970 werd het oostelijk deel van de binnenstad van Hoorn door het Rijk aangewezen tot beschermd stadsgezicht. Zie het aanwijsbesluit uit 1970. Het westelijke stadsdeel volgde in 1998. Zie het aanwijsbesluit uit 1998. Het beschermde gebied omvat nu de hele historische binnenstad.

Beeldbepalende panden

In het beschermde stadsgezicht van Hoorn staan beeldbepalende panden. Een pand krijgt deze status als de gevel bijdraagt aan het historische karakter van de binnenstad. Het beeld van de voorgevel en de kapvorm van beeldbepalende panden is beschermd. Hiermee verschilt het van een monument. Bij een monument is het hele pand beschermd, waarbij niet alleen het beeld maar ook het bestaande materiaal beschermd is. Bovendien houdt de status als beeldbepalend pand sloop niet tegen. De status als monument houdt sloop wel tegen. Bekijk alle beeldbepalende panden van Hoorn op de monumentenkaart.

Regelgeving

Alle beeldbepalende panden worden beschermd via het bestemmingsplan. Er gelden speciale richtlijnen om het historische karakter van het beschermde stadsgezicht en de toegangswegen te behouden. Meer informatie op de pagina Regels en richtlijnen.