Koepoortsweg 120

Gemeentelijk monument
Foto 1 / 1

Het waren de welgestelde Horinezen die zich een woning of zelfs ‘buiten’ konden veroorloven aan de Koepoortsweg. In de 16e en 17e eeuw werden hier voornamelijk buitenhuizen gebouwd, waar sommige bewoners zelfs alleen in de zomermaanden verbleven. In de 19e eeuw werd het straatbeeld steeds voller en rond 1900 ontstonden de eerste echte uitbreidingen van Hoorn. Op 19 augustus 1909 vroeg onderwijzer Maarten Haas een vergunning aan voor de bouw van deze ‘kleine villa’. In het ontwerp is een combinatie toegepast van gemetselde en gepleisterde muren. Het pand ontleent zijn uitstraling aan het wolfsdak, de asymmetrische opbouw van de gevels, de banden en hanenkammen in oranje-gele baksteen en aan het groene glas in de bovenlichten.

Tekst eigenaar:

Toen wij ons huis kochten eind jaren 70 stond het al geruime tijd leeg. De koop was een kwestie van verliefdheid. Zonder bouwkundige kennis en bij gebrek aan geld (de rente was toen 12.4%) hebben we het verouderde huis geheel zelfstandig verbouwd. Op de vliering troffen we een stapel sigarendoosjes met radertjes van horloges en andere klokjes; een erfenis van de voormalige eigenaar dhr Winnubst, voormalig directeur vd horlogemakersvakschool ( huidige sportschool vd Werff).

De latere aanbouw aan de achterzijde was het eerste project van architect Jan Rietvink vanuit zijn nieuwbakken architectenbureau.