Koepelkerk

Rijksmonument Grote Noord 15
Foto 1 / 6

De H.H. Cyriacuskerk wordt in de volksmond ook wel de Koepelkerk genoemd en kwam tot stand na de samenvoeging van twee parochies. De directe aanleiding voor de bouw was de brand van de voormalige Cyriacuskapel in 1877. De bekende Hoornse architect A.C. Bleijs was verantwoordelijk voor het ontwerp en in 1882 werd de gloednieuwe renaissancekerk opgeleverd. Hoe prestigieus dit project was, werd al duidelijk tijdens de start van de bouw, toen de fundering onder één van de pijlers onvoldoende bleek te zijn en met beton verzwaard moest worden. Uiteindelijk verrees er een heuse koepelkerk in Hoorn.

De voorgevel is geheel opgenomen in de straatwand, maar is door zijn heldere opbouw meteen herkenbaar als kerkgebouw. Naast de centrale entree verrijzen twee prachtige torens. De koepelkerk is overigens van groot belang voor het silhouet van de stad, want hij domineert met zijn prachtige koepel en de lantaarn de skyline van Hoorn.

Het interieur straalt rust en harmonie, geheel in de geest van de Renaissance. Dat effect wordt bewerkstelligd door de verhoudingen tussen de verschillende bouwonderdelen. Één maat geldt als basis voor het hele ontwerp en die maat is doorgevoerd in de plattegrond, de koepel, de gevels de ramen, kortom in het hele gebouw. Ook passend bij een renaissanceontwerp zijn de elementen die ontleend zijn aan de klassieke bouwkunst zoals de renaissancevensters, het cassettegewelf, de opengewerkte lantaarn en de oculus (opening) in de koepel.

ANWB Dit project is in samenwerking met de ANWB tot stand gekomen.