Kleine Noord 31

Rijksmonument
Foto 1 / 3

Het Kleine Noord maakt deel uit van de oude verbindingsweg naar het platteland ten noorden van Hoorn. Oorspronkelijk liep er een watertje langs deze weg, maar dit is in de loop der eeuwen gedempt. Aan het Kleine Noord treft u een rijke historische gevelwand aan. Dit pand dateert van de 17e eeuw, maar de voorgevel en de zijgevel zijn later vernieuwd. De meest bijzondere onderdelen treffen we dan ook aan in het interieur. In de kap bijvoorbeeld, is de historische kapconstructie behouden gebleven.

Tekst eigenaar:
Bovengenoemd Rijksmonument is in ons bezit gekomen eind 2016 (gezamenlijk eigendom met dhr Van Suijdam). Wij kochten het van Peter Tromp, althans zijn Tromp Tweewielers BV, de vennootschap die hij erfde van zijn vader. Zijn vader heeft hier jarenlang de alombekende Tromp Tweewielers geexploiteerd, daarna heeft er enige jaren een dameskledingzaak “Nu” gezeten. 

Peter’s opa Pe Tromp kocht het pand in de jaren ’50, toen was het een slagerij. Hij kwam na de oorlog uit Wognum en was daar slager t.o. wat nu nog steeds cafe Stam is. In 1966/67 begon hij na een behoorlijk verbouwing een brommer- en fietsenhandel. 

Het hele gezin van mijn opa Pe Tromp van 8 kinderen (6 dochters en 2 zonen) heeft boven de winkel gewoond, tot ca. 1960. Na de verbouwing tot fiets en brommerwinkel heeft er nooit iemand meer gewoond. 

Winkel “Nu” is uit het pand getrokken, waarna vanaf begin dit jaar een grondige renovatie gaande is waarbij o.a. 4 woningen worden gerealiseerd, 2 in de voormalige werkplaats in de Smelterssteeg en 2 boven de bedrijfsruimte, ontsloten door een extra deur ook in de Smelterssteeg. In de kap zijn daarbij o.a. de dakkapellen gerealiseerd en tussen het voorpand en de voormalige werkplaats is een dakterras ontwikkeld.