Kermis en lappendag: immaterieel erfgoed
Het is vandaag Lappendag in Hoorn: de laatste dag van de tiendaagse Hoornse kermis. Deze feestelijke dag is samen met de Hoornse kermis toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dit is een lijst van Nederlandse tradities die waardevol zijn om te behouden voor volgende generaties. De Hoornse kermis werd als eerste traditie uit Noord-Holland op deze lijst geplaatst.
De oorsprong van de Hoornse kermis is verbonden aan de naamdag van de Heilige Laurens op 10 augustus. De eerste kermis in Hoorn vond plaats in 1446. Deze had de vorm van een veertiendaagse lappenmarkt. Tegenwoordig duurt de kermis tien dagen en is het accent verschoven van markt naar kermis. Op Lappendag staan nog altijd kramen met lappen stof en ander koopwaar in de stad. In alle vroegte komen de mensen van ver om ‘te lappen’. Men zoekt naar koopjes en viert feest, waarbij alcohol vanaf de vroege uren rijkelijk vloeit.
Dynamisch erfgoed
Anders dan materieel erfgoed (zoals gebouwen) is immaterieel erfgoed een dynamische vorm van erfgoed. Immaterieel erfgoed verandert mee met de tijd. Het vormt de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu en geeft een gevoel van verbinding met vorige generaties. Tegelijkertijd is immaterieel erfgoed toekomstgericht. We willen deze tradities namelijk graag doorgeven aan volgende generaties.