Keern 62-64

Gemeentelijk monument
Foto 1 / 4

Tot 1912 lag er op de plek van Keern 62-64 weidegrond. Dat jaar kocht de gemeente Hoorn de grond en liet er twee jaar later een watertoren, kantoorgebouwen, bedrijfsruimten en twee woningen op bouwen. De woningen waren bestemd voor het personeel van het watertorencomplex. Het complex is ontworpen door één architectenbureau: Visser en Smit, uit Papendrecht. In 1970-71 zijn de toren en bedrijfsruimten gesloopt. Het kantoorgebouw werd in 1921 gebouwd en is in de jaren 1990 reeds aangewezen als gemeentelijk monument.

Keern 62-64 is een dubbelwoning (twee-onder-een-kap) van een bouwlaag hoog, met kap. Het dak is samengesteld uit een gemeenschappelijk schilddak en elke woning heeft een naar voren lopend zadeldak. Het gebouw is symmetrisch in opzet, maar er zijn wel een aantal verschillen. Zo eindigt het zadeldak van nummer 62 in een puntgevel en bij nummer 64 eindigt het dak juist met een wolfseind. Op de nok staan drie pironnen, alleen de piron met haan is niet origineel. Op de begane grond zijn er ook een paar verschillen: nummer 64 heeft in de voorgevel een driezijdige erker, waar nummer 62 juist twee staande schuiframen heeft. De twee voorgevels worden met elkaar verbonden door een tussenlid, waarin ook de voordeuren zijn geplaatst. Voor het tussenlid is ook een glazen luifel geplaatst. Deze luifel wordt ondersteund door een houten pilaar op een bakstenen muurtje.

De beide zijgevels hebben elk aan de achterzijde van de woning drie staande vensters. Alle vensters op de begane grond hadden van origine een bovenlicht met glas-in-lood.