Italiaanse Zeedijk 58

Rijksmonument
Foto 1 / 2

Dit pand aan de Italiaanse Zeedijk 56 is het voormalige Vissersgildehuis. Het was in de 19e eeuw ernstig in verval geraakt, maar is in de 20e eeuw ingrijpend gerestaureerd. Toen is ook de historiserende pui gerealiseerd. De trapgevel zien we vaak in de 17e eeuw, het was een geliefd fenomeen destijds. Trapgeveltjes werden vaak door horizontale banden in vlakken opgedeeld en boven de vensters zaten halfronde ontlastingsbogen die gesierd werden door natuurstenen blokken. Dat is ook hier het geval, we spreken van een gebouw in de Hollandse Renaissancestijl.


Tekst van eigenaar:

In 2016/2017 is het gehele pand gerestaureerd en gemoderniseerd. Het 17e -eeuwse pand is van alle gemakken voorzien die je verwacht in een woning van deze tijd. Daarbij is rekening gehouden met de oude stijl van het pand. Het is een prachtige mix geworden van authentieke details en hedendaagse gemakken. Het prachtige balkenwerk is volledig zichtbaar geworden, de authentieke spiltrap is gerestaureerd, qua deurbeslag en afwerking is volledig rekening gehouden met de stijl en de geschiedenis van de woning. Er is zelfs een ouderwetse “Dumbwaiter” ontworpen en gemaakt. Ondertussen kan er ook genoten worden van de luxe van onder andere een ingebouwd stofzuigsysteem, een bubbelbad, een urinoir en een zonnig dakterras met overloopbaar glas.

Toen wij in 2016 in dit prachtige huis kwamen wonen, hebben wij een tijd voor een mysterie gestaan; “Hoe kwamen al die vlekken op de ramen nadat de ramen waren gelapt?!” Het raadsel werd snel opgelost; hordes toeristen staan dagelijks met hun neus tegen het raam om onze bijzondere hal (en alles wat ze verder kunnen zien) te bewonderen.

In de hal valt direct de 17e -eeuwse spiltrap op; onze trots. Hij is volledig gerestaureerd en weer goed beloopbaar gemaakt. Tijdens de restauratie is er een bouwhistorisch onderzoek gedaan naar de trap. Een opvallende uitkomst van dit onderzoek is dat een identieke trap ook in de huizen van de buren (nummer 56, 54 en 52) heeft gezeten. Dit is echter de enige trap die bewaard is gebleven. De woningen zouden in dezelfde tijd zijn gebouwd en volledige identiek zijn geweest.

Een ander opvallend details in de hal zijn de blauwe tegeltjes. Mogelijk zijn deze tegeltjes gevonden in een (nu diep verborgen) kelder van dit huis. Tijdens een eerdere restauratie zijn deze tegeltjes geplaats in de hal en in de eetkamer. Een mooie toevoeging aan het huis.

Er gaat een mooi verhaal in de rondte, onder de toeristen van Hoorn, dat de beroemde schilder Rembrandt van Rijn ergens na 1650 op de zolder van Italiaanse zeedijk 58 opgesloten heeft gezeten en hier prachtige etsen heeft gemaakt van het mooie uitzicht over de haven van Hoorn. Het is de vraag of dit ook daadwerkelijk klopt…. Wij hebben de etsen in ieder geval nog niet gevonden op zolder!