Historische gevelreclame onthuld

Op de zijgevel van het voormalige kaaspakhuis op het Achterom 98 is in opdracht van de familie Oostland de historische muurschildering ‘BOTER & KAASHANDEL – MESCHER & van WEES’ gereconstrueerd. Ook de oorspronkelijke gevelbekroning is teruggebracht. Donderdag 8 juli onthulde Hoornse wethouder erfgoed Samir Bashara deze historische reclames in het bijzijn van opdrachtgevers en nazaten van de familie van Wees.

Hoorn heeft een grote bloeitijd gekend dankzij de zuivel- en kaashandel. De vele kaaspakhuizen in de stad getuigen daarvan. Op het Achterom is een stukje van deze geschiedenis zichtbaar gemaakt door twee historische reclames van Mescher & van Wees terug te brengen. Dit was een groothandel in zuivelproducten die adverteerde met de handel in roomboter en kaassoorten en als specialiteiten melange en vetwaren.

Verbouwing pakhuis

Aanleiding voor deze reconstructie is de verbouwing van het pakhuis aan het Achterom 98 tot drie woningen naar ontwerp van architect Luc Trigallez uit Hoorn. Henk Groot heeft de tekst in de originele klassieke zwarte letters geschilderd op basis van de aanwezige bouwsporen en oude foto’s. Om het historische karakter van de voorgevel te versterken zijn de kenmerkende roeden in de draairaampjes opnieuw aangebracht. Ook heeft het pand zijn oorspronkelijke gevelbekroning terug, bestaande uit een metalen hekwerk conform het ontwerp uit 1930 waarop de namen van de kaashandelaren staan: Mescher & van Wees.

Hoornse stadsgeschiedenis komt tot leven

De reconstructie van de historische gevelreclames is mede tot stand gekomen met een financiële bijdrage van bouwbedrijf Hoorn 80 en metaalbewerkingsbedrijf Allas van Heezen en de gemeente Hoorn. De gemeente Hoorn draagt bij aan dergelijke initiatieven om te stimuleren dat het Hoornse erfgoed zichtbaar en beleefbaar wordt gemaakt. Daarnaast heeft het Achterom er op deze manier een markant woongebouw bij gekregen.