Grote Oost 26

Rijksmonument
Foto 1 / 1

In 1866 gaf jonkheer meester Pieter Alewijn opdracht tot de bouw van een nieuwe gevel voor zijn pand aan het Grote Oost 26. De naam Villa Alewijn is aan deze voormalige eigenaar ontleend en in de top van de gevel ziet u de wapens van de families Alewijn en Swart. Het is een herinnering aan het huwelijk tussen beide families dat gesloten werd in 1814. De gevel is rijk gedecoreerd met stucwerk en bijzondere venstervormen. Aan het begin van de 21e eeuw werd de gevel prachtig gerestaureerd, men kreeg hiervoor zelfs de jaarlijkse monumentenprijs van Vereniging Oud Hoorn. Ook het interieur is bijzonder, we treffen er onder andere goed behouden 18e-eeuws stucwerk aan. Tot slot is het neogotische kapelletje in de tuin noemenswaardig.
Tekst eigenaar: Over historische panden met een woonfunctie werd in het verleden weinig geschreven. Inmiddels ziet men er het belang van in ook de geschiedenis van woonhuizen te documenteren, zodat de huidige en toekomstige bewoners zicht krijgen op de gebeurtenissen en veranderingen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Als eigenaren en bewoners van het monumentale pand Grote Oost 26 te Hoorn, ook wel Villa Alewijn genoemd, willen wij de lange en bijzondere historie van ons huis openbaar maken.
Villa Alewijn dankt zijn naam aan de meest markante bewoner die het pand heeft gekend, jonkheer Pieter Opperdoes Alewijn ( 1800-1875); een drukbezet man die zich inzette op vele maatschappelijke terreinen en die een belangrijke rol heeft gespeeld in de lokale, provinciale en landelijke politiek. Hij was gelieerd aan voorname families, zoals de familie Snouck van Loosen uit Enkhuizen en later de familie Swart uit Maastricht. Opperdoes Alewijn groeide op in Grote Oost 26 en zou later zelf eigenaar worden van het pand. Zoals hij alle zaken groots en met veel energie aanpakte, zo gold dat ook voor zijn woonhuis. Hij liet niet alleen een nieuwe gevel ontwerpen en de villa van binnen grondig verbouwen en vernieuwen door de jonge architect Adrianus Bleijs, maar hij liet ook een opvallend neogotisch bouwwerk in zijn tuin plaatsen.
De grootschalige restauratie van de villa in 2006/2007 onder leiding van Annelies Hangelbroek-Gouwetor en Boudewijn van Langen en het verfraaien van de neogotische “kapel””, was voor ons als nieuwe bewoners ook het moment om een aantal zaken voor de toekomst vast te leggen. Erg belangrijk in het geheel is het wederom samenvoegen geweest van deze twee panden van hoge historische waarde, die sinds 1875 van elkaar gescheiden waren. De Monumentenprijs van Vereniging Oud Hoorn in 2007 vormde een mooie afsluiting van dit project en het maken van een boek over Villa Alewijn en zijn “kapel”voelde als een logische vervolgstap.
De publicatiestichting Bas Baltus, bestaande uit vertegenwoordigers van de Gemeente Hoorn, Vereniging Oud Hoorn en Stichting Stadsherstel, spant zich al jaren in om midddels publicaties de historie van Hoorn vast te leggen. Zij hebben in 2016 een boek over de villa uitgegeven. Het was vanzelfsprekend om dit project samen met hen te delen.