Energieadviezen kerken

Vijf kerken in Hoorn hebben een energieadvies laten opstellen. Dit was een actie uit de Kerkenvisie van Hoorn. De adviezen werden aangeboden door de gemeente Hoorn en de provincie Noord-Holland, middels de subsidie ‘onderzoeken duurzaam benutten monumenten Noord-Holland 2021’. De adviezen zijn opgesteld door bureau De Groene Grachten. Zij maken de duurzaamheidstatus van een kerk inzichtelijk. Ook toont het advies aan welke mogelijke verduurzamingsmaatregelen de kerk nog kan nemen.

Veel kerken zijn bezig met het duurzaamheidsvraagstuk. Het verwarmen van een kerkgebouw kan erg moeilijk kan zijn. Daardoor drukt de energierekening zwaar op de begroting bij de meeste kerken. Een energieadvies kan helpen de exploitatie te verbeteren. Kerken hadden de keuze tussen een Energiescan of een diepgaander Advies op Maat. De kerken die dit hebben laten uitvoeren zijn: de Dorpskerken in Blokker en Zwaag, het Octaaf, het Foreestenhuis en de voormalige Heilige Engelbewaarderskerk.

Waar op letten bij verduurzamen?

Verduurzamen van kerken is maatwerk. Het energiegebruik van een kerk is afhankelijk van een aantal factoren. Naast de installaties en bouwkundige staat van het gebouw speelt de manier waarop het pand gebruikt wordt een belangrijke een rol. Bij monumenten is het van belang om een verduurzamingsplan af te stemmen op de bouwwijze van het monument. Moderne technieken kunnen in strijd zijn met oude technieken en zelfs blijvende schade aan een pand veroorzaken. Het isoleren van wanden kan bijvoorbeeld, wanneer onjuist uitgevoerd, vochtproblemen veroorzaken. Neem voor vragen over het verduurzamen van een monument contact op met de gemeente.