Kennismaken met historische figuren

De schoolwandeltocht van de Werkgroep Educatie Oud Hoorn is al een paar jaar op rij een groot succes. Dit succesvolle educatieproject is mogelijk door de inzet van de vele vrijwilligers van Oud Hoorn. Zij staan enkele dagen in kostuum in onze historische stad en spreken honderden leerlingen vol enthousiasme toe.

Held of schurk?

In 2017 werden de wandelingen voor het eerst gehouden door Oud Hoorn. De wandelingen hebben afwisselend het thema ‘Held of Schurk’ en ‘Verdien ik een standbeeld?’ Tijdens de wandeling ontmoetten leerlingen van Hoornse scholen personen uit de Gouden Eeuw. Vrijwilligers van Oud Hoorn zijn verkleed als bijvoorbeeld J.P. Coen,  scheepsbouwer Liorne, architect Hendrick de Keyser en de moeder van scheepsjongen Peter Hajo, die nog altijd op de terugkomst van haar zoon wacht. Ze vertellen de leerlingen over hun leven, hun daden en hun verdiensten. Of de historische figuren een held of schurk zijn, of standbeeld verdienden, was vervolgens aan de leerlingen.

Wat vinden de leerlingen?

Hoe de leerlingen tijdens de wandeltocht in 2021 over J.P. Coen dachten, is te zien in dit filmpje van het NH-nieuws. Meer informatie over dit erfgoed educatieproject vind je op de website van Vereniging Oud Hoorn.

Erfgoed beleven

Gemeente Hoorn onderschrijft het belang van erfgoededucatie en steunt dit initiatief met een bijdrage uit de subsidie Beleefbaar Erfgoed Hoorn. Meer informatie over deze subsidie vindt u op de pagina Subsidie Beleefbaar Erfgoed.