Glop: een reis door de tijd
Glop: een reis door de tijd is een erfgoed lespakket over de geschiedenis van alledag. Dit pakket is ontwikkeld door Team Erfgoed van de gemeente Hoorn. Basisscholen uit West-Friesland kunnen het lespakket gratis aanvragen door een mail te sturen naar: erfgoededucatie@hoorn.nl.
Het Glop
Het Glop, een ondergrondse tunnel in de binnenstad van Hoorn, werd in 2015 herontdekt toen er een stuk straat wegzakte. Deze tunnel was honderden jaren daarvoor aangelegd voor de afvoer van afval van de mensen in de stad erboven. Archeoloog Josje van Leeuwen maakte een kinderboek over het glop. Het boek brengt monumentenzorg, archeologie en bouwhistorie samen. Dit boek vormt de basis van het lespakket.
Waar bestaat het pakket uit?
Het pakket bestaat uit het Glop boek, textielposters van de tekeningen uit het boek, zoekplaatjes en een kleurplaat. In een docentenhandleiding staan lessuggesties en verrijkingsopdrachten voor groep 3 tot en met 8. Groep 5 tot en met 8 kunnen een aanvullende excursie doen die het erfgoed tot leven brengt. De klas neemt een kijkje in het Glop en krijgt archeologie les in de Boterhal van het Westfries Museum. Kinderen leren veel over het leven van toen en worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen leven. Is dat anders dan of hetzelfde als toen? Lesdoelen: 51, 52, 56.
Lokaal erfgoed komt tot leven
Om het lokaal aanwezige erfgoed beleefbaar te maken, heeft de gemeente Hoorn dit lespakket ontwikkeld. Hierbij is samengewerkt met het Westfries Museum, de Blauwe Schuit, de Westfriese Bibliotheken, Westfriese Cultuurcoördinatoren en de maker van het kinderboek ‘Glop’ Josje van Leeuwen. De duur van het pakket is flexibel. Het is in te zetten als projectweek, als losse les of als structurele aanvulling op de geschiedenislessen. Excursies (alleen voor groepen 5-8) kunnen op maandagmiddag plaatsvinden.