Erfgoededucatie in Hoorn

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd meer te weten komen over erfgoed. Zo leren zij waar zij en hun voorouders vandaan komen en hoe hun omgeving is ontstaan. Kennis kan ontstaan op school maar kinderen kunnen erfgoed ook beleven in hun omgeving. Er zijn diverse initiatieven in Hoorn die de geschiedenis van Hoorn zichtbaar maken. Lees bijvoorbeeld meer over de schoolwandeltocht door de binnenstad.

Geschiedenisles voor volwassenen

Erfgoededucatie is niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen willen vaak iets leren over de geschiedenis van hun omgeving. Er zijn verschillende initiatieven die de Hoornse geschiedenis uitdragen. Denk aan publicaties over onze monumenten of over de lokale geschiedenis. Of QR-codes op alle monumenten in de binnenstad. Als u voor een monument staat en de QR-code ter plekke opent, krijgt u meteen achtergrondinformatie over het monument; geschiedenisles ter plaatse.

Samenwerking

Er is ook aandacht voor immaterieel erfgoed. Zo is het oorlogsverleden van Hoorn een belangrijk thema. Gemeente Hoorn werkt hierbij samen met Comité 40-45. Bekijk bijvoorbeeld de website Oorlog in Hoorn en de gratis app. Op deze website zijn verhalen, filmpjes, foto’s en digilessen te vinden. Met de app kunt u door gps te gebruiken een speurtocht en wandeltocht langs de oorlogsmonumenten in Hoorn doen. Op elk oorlogsmonument is een QR code geplaatst die u kunt scannen voor meer informatie.

Subsidie voor educatieve projecten

Met de subsidie Beleefbaar Erfgoed Hoorn stimuleert de gemeente initiatieven die erfgoed zichtbaar maken en bijdragen aan educatie. Meer informatie leest u op de pagina Subsidie Beleefbaar Erfgoed.