Zonnepanelen

Woont u in een monument of in het beschermd stadsgezicht van Hoorn en wilt u zonnepanelen installeren? Dan zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden.

Regels voor zonnepanelen

Door de lage bouwhoogte en diversiteit in dakvormen in de binnenstad en de lange zichtlijnen in de dorpen zijn zonnepanelen vaak zichtbaar en van invloed op de ruimtelijke kwaliteit. Op monumenten en in de beschermde binnenstad zijn zonnepanelen daarom bijna altijd vergunningsplichtig. Hier zijn zonnepanelen alleen toegestaan als ze niet zichtbaar zijn vanaf de publiek openbare ruimte. Zo beschermen we samen het historische aanzicht en karakter van de binnenstad en dorpslinten.

Criteria

Zonnepanelen op monumenten en in de beschermde binnenstad beoordelen wij aan de hand van vastgestelde criteria uit de welstandsnota. Bekijk de criteria uit de Welstandsnota 2020 hier.

Zonnepanelen op afstand

Is het op uw monument niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen? Overweeg dan een energiecontract of groene energie op afstand als alternatief. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Zonnecoöperatie West-Friesland. Eigenaren van monumenten in Zwaag (postcodegebied 1689) en Blokker (postcodegebied 1695) kunnen zich ook aanmelden voor de zonneweide in Zwaagdijk. Wilt u meer informatie over het verduurzamen van uw monument? Bekijk dan de website van PuurHoorn.