Zonnepanelen

Heeft u een monument of een pand in het beschermd stadsgezicht en wilt u zonnepanelen installeren? Dan moet u rekening houden met welstandscriteria voor zonnepanelen.

Bekijk criteria op kaart

Ons erfgoed is hét visitekaartje van Hoorn en zorgt voor een prettige stad om te wonen. Hier zijn we zuinig op. Met de welstandscriteria zorgen we ervoor dat het historische
karakter van de binnenstad behouden blijft. Bekijk op deze zonnepanelen beleidskaart welke criteria er voor uw pand gelden. Door uw pand aan te klikken, verschijnen de criteria in beeld. Een overzicht van de criteria leest u in de welstandsnota.

Brochure zonnepanelen Hoorn

U kunt meer lezen over het zonnepanelenbeleid in de brochure hieronder. Deze kunt u ook als pdf-versie opvragen via erfgoed@hoorn.nl.

Omgevingsvergunning

Voor zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht en op monumenten is een
omgevingsvergunning bijna altijd verplicht. Wanneer u een vergunning aanvraagt, moet u een tekening van uw dak indienen met daarop het legplan. Om u op weg te helpen zijn de invulbladen hieronder gemaakt die u kunt gebruiken. Deze kunt u ook als pdf-versie opvragen via erfgoed@hoorn.nl. Voor meer informatie zie pagina Omgevingsvergunning.

Zonnepanelen op afstand

Is het op uw monument niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen? Overweeg dan een energiecontract of groene energie op afstand als alternatief. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Zonnecoöperatie West-Friesland. Eigenaren van monumenten in Zwaag (postcodegebied 1689) en Blokker (postcodegebied 1695) kunnen zich ook aanmelden voor de zonneweide in Zwaagdijk. Wilt u meer informatie over het verduurzamen van uw monument? Bekijk dan de pagina Uw monument duurzaam maken.