Raamisolatie

Er zijn meerdere oplossingen om raamisolatie bij monumenten toe te passen.

Monumentenglas

Monumentenglas is er in twee soorten:

1. Gelamineerde beglazing

Gelamineerde beglazing heeft een maximale dikte van 8 mm. Het is geschikt voor vensters met een kleine sponning of een venster met roedeverdeling.

2. Dubbele beglazing

Als het hout dik genoeg is, kan er isolerende dubbele beglazing gebruikt worden. Hierbij mag het glas maximaal 11 mm dik zijn. De dubbele beglazing moet met kleurloze gasvulling en monumentenglas worden uitgevoerd. De afstandhouder tussen de glasbladen moet donker gekleurd zijn. Het is bij monumenten niet toegestaan schijnroeden toe te passen. Als het venster met roeden is uitgevoerd, moeten deze intact blijven.

Achterzetbeglazing

Als het niet mogelijk is om de vensters te voorzien van isolerende beglazing, dan is het plaatsen van achterzetbeglazing ook nog een optie. Achterzetbeglazing wordt dus aan de binnenzijde van het venster aangebracht. Het beperkt zowel warmteverlies als geluidshinder en vergroot de veiligheid. Een groot voordeel is dat het bestaande venster gehandhaafd kan blijven en dat de achterzetbeglazing gemakkelijk weer verwijderd kan worden. Om het historische beeld van het venster zo min mogelijk te verstoren, is het belangrijk dat de structuur en detaillering van de achterzetbeglazing afgestemd worden op het historische raam. Ook is het van groot belang dat er tussen het venster en de achterzetbeglazing goede ventilatie mogelijk is met buitenlucht. Zo blijft de condens hier beperkt.

Alternatieven

Voor situaties waar sprake is van bijzondere of monumentale beglazing kunnen soms traditionele alternatieven bijdragen aan een verbeterd comfort of energiebesparing. Heeft u bijvoorbeeld wel eens aan binnenluiken gedacht? Die zijn er in verschillende vormen en uitvoeringen en kunnen zeer functioneel zijn.

Vergunning aanvragen

Voor de meeste oplossingen van raamisolatie heeft u een vergunning nodig. Meer informatie vindt u op de pagina Omgevingsvergunning monumenten.

Voorbeelden van dubbel glas in historisch venster

Hieronder staan afbeeldingen met goede en foute voorbeelden van dubbel glas in een historisch venster. Klik de afbeelding voor een vergrote weergave in nieuw venster.

Bron afbeeldingen: gemeente Leiden