Isolatie

Bij een monument is het mogelijk om energie te besparen zonder dat het pand in zijn monumentale waarde wordt aangetast. Dit kan bijvoorbeeld door ander gebruik van ruimten, verbeterde installaties of door het na-isoleren.

Verschil tussen ruimten

Ander gebruik van een monument is bijvoorbeeld het indelen van verschillende warmtegebieden. Niet elk deel van een gebouw hoeft evenveel verwarmd of gekoeld te worden. Een ander voorbeeld is een niet-gebruikte zolder voorzien van een geïsoleerde dekvloer. Hierdoor ontstaat een natuurlijke buffer.

Energie besparen door installaties

Bij installaties zijn er verschillende toepassingen van energiebesparende voorzieningen bij het verwarmen en ventileren zoals warmtepompen en warmte-terugwin installaties.

Na-isolatie

Er zijn verschillende vormen van na-isolatie. Denk aan voorzetwanden, dakisolatie of isolatieglas. Ook kunt u kiezen voor traditionele oplossingen zoals binnenluiken. Isoleren van monumenten blijft altijd maatwerk.

Unieke bouwwijze

Bij monumenten is de bouwwijze uniek. De oude manier van bouwen en de traditionele materialen zijn dé reden waarom het pand al zo lang (soms zelfs eeuwen) meegaat. Het is van belang om uw bouwplan af te stemmen op de traditionele bouwwijze van uw monumentale pand. Moderne technieken kunnen in strijd zijn met oude technieken en zelfs blijvende schade aan uw pand veroorzaken. Het isoleren van wanden bijvoorbeeld kan, wanneer onjuist uitgevoerd, vochtproblemen veroorzaken.

De geïsoleerde wand wordt luchtdicht afgesloten zodat het leefvocht niet in het isolatiemateriaal terecht komt.

Vraag een vergunning aan

Voor sommige vormen van isolatie of na-isoleren van monumenten is een vergunning nodig. Meer informatie vindt u op de pagina Omgevingsvergunning monumenten.

Advies

Ieder monument is uniek. Vraag daarom altijd advies aan een adviseur om daadwerkelijk tot een duurzame oplossing te komen. De medewerkers van team Erfgoed denken graag met u mee. Voor vrijblijvend advies neemt u contact op.