Nieuwe bestemming Michaëlkerk
De herbestemming van de Michaëlkerk is door het hergebruik en behoud van materialen echt een voorbeeld van verduurzaming. De duurzaamheidsmaatregelen van deze verbouwing deden hier nog een schepje bovenop. De herbestemming van de Michaëlkerk laat zien dat duurzame monumentenzorg echt mogelijk is.
Verval door leegstand
De voormalige Sint Michaëlkerk in Blokker heeft lange tijd leeg gestaan. Wanneer een pand niet onderhouden wordt en niet verwarmd wordt, liggen lekkage en vochtproblemen op de loer. Dit was ook het geval bij de Michaëlkerk, die ernstig in verval was geraakt. In 2013 werd de kerk aangekocht door Stichting Stadsherstel. Deze stichting liet het pand restaureren.
Verbouwen tot kantoor
Stichting Stadsherstel Hoorn werd de eigenaar met het idee om de voormalige kerk te restaureren en het gebouw een andere functie te geven. Er werd besloten om de kerk in te richten als kantoor. Dit betekende dat er meer daglicht, meer gebruiksoppervlak en meer comfort nodig was. Ook moesten verschillende maatregelen het pand duurzaam maken. Architectenbureau TPAHGarchitecten uit Hoorn was verantwoordelijk voor het ontwerp en bracht een verdieping in de kerk aan. Hierdoor ontstond er meer kantoorruimte. Het gebouw moest optimaal geïsoleerd worden. Hierbij werd rekening gehouden werd met de monumentale waarden.
Isolatie
De kantoren op de begane grond kregen geïsoleerde voorzetwanden. En ook op de begane grondvloer is isolatie aangebracht. Op het tongewelf zijn drie lagen van 80 mm schapenwol aangebracht. Het kerkgebouw is niet aangesloten op het gas. Het gebouw wordt door middel van aardwarmte verwarmd.
Aardwarmte
Op het voorterrein zijn elf buizen tot 160 meter diep de grond in gebracht die de warmte uit de bodem onttrekken. Deze warmte wordt gebruiken voor de verwarming van de kerk.