Uw monument duurzaam maken

Ook bij een monument is het mogelijk om energie te besparen. Maar als eigenaar van een historisch pand staat u voor een uitdaging: hoe verlaag je de energierekening, verbeter je het comfort en houd je tegelijkertijd rekening met de historische waarde van het pand?

Regels om rekening mee te houden

Volgens de regels van de monumentenzorg zijn er twee basisprincipes waarmee u rekening mee moet houden:

  1. De maatregelen brengen zo weinig mogelijk schade aan het gebouw en zijn zo veel mogelijk terug te draaien en weg te halen.
  2. De gebruikte materialen en constructies passen bij het historische karakter van het gebouw.

Duurzaam stappenplan

De adviseurs van team Erfgoed helpen u graag op weg bij het verduurzamen van het monument. Bereid de plannen goed voor. Het ‘duurzaam stappenplan’ kan hierbij helpen:

Stap 1: oriëntatie

Maak een plan waarin u de gewenste maatregelen in kaart brengt. Deze maatregelen moeten door een deskundig adviseur beoordeeld worden. Dat kan iemand van team Erfgoed of van een externe partij zijn. De adviseur kijkt of de ingrepen in uw situatie toepasbaar zijn zonder dat de monumentale waarden van het pand aangetast worden. Bovendien kan de adviseur helpen met het vergunningstraject en de financiering.

Stap 2: overleg uw plan met team Erfgoed

Heeft u voor het plan nog geen contact gehad met team Erfgoed? Doe dit dan in ieder geval voordat u met de uitvoering begint. Maak een afspraak om het plan te bespreken. U hoort dan:

  • of de voorgestelde maatregelen inpasbaar zijn in de monumentale omgeving
  • voor welke maatregelen een vergunning nodig is en
  • welke gemeentelijke financieringsmogelijkheden er zijn.

Stap 3: zoek financieringsmogelijkheden

Voor investeringen in energiebesparing kunt u gebruik maken van verschillende subsidies of leningen. Meer informatie vindt u op de pagina Subsidie Verduurzamen monument.

Stap 4: uitvoering

Vervolgens zoekt u contact met een aannemer en/of installateur voor de uitvoering van de werkzaamheden. Als dat nodig is, vraag je een omgevingsvergunning aan voor de werkzaamheden. Tijdens de uitvoeringsfase is er contact met de erfgoedspecialist van de gemeente. Hij houdt in de gaten of het werk juist wordt uitgevoerd.

Stap 5: het resultaat

Je pand is klaar voor een groene toekomst! Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, dus blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en monitor de duurzame prestaties van de aanpassingen in je woningingrepen. Op deze manier weet je zeker dat deze maatregelen het gewenste resultaat opleveren.