Draafsingel 48

Gemeentelijk monument
Foto 1 / 2

Deze woning kwam in 1923-1924 tot stand naar een ontwerp van de Hoornse architect H.J. Cramer. Hij heeft meerdere woningen aan de Draafsingel ontworpen en woonde zelf aan deze straat op nummer 42, uiteraard in een huis naar eigen ontwerp. Aan het begin van de 20e eeuw liepen vele architectonische ontwikkelingen naast elkaar en deze tendens zien we terug in het diverse straatbeeld van de Draafsingel. Dit huis laat de kenmerken van de Amsterdamse School zien. Oorspronkelijk was het huis van een houten balkonhek voorzien, maar deze is vervangen door de huidige gemetselde borstwering langs het balkon. Verder zijn de asymmetrische voorgevel en het toepassen van glas-in-lood kenmerkend voor de Amsterdamse School.
Tekst eigenaren: Dit huis is gebouwd in 1923. (This house was built in 1923). Wij hebben de Draafsingel 48 in 2013 gekocht van Dhr. Ruttenberg (opticien). (We bought this house in 2013). Ruttenberg heeft het huis in 1993 gekocht van dhr. Peeredeman (reisbureau) en uitgebouwd. Er is een grote schuur naast het huis gebouwd en een uitbouw aan de tuinkant met openslaande deuren, een bijkeuken en een grote L-vormige keuken. Dhr. Peerdeman heeft het huis in 1937 van mevrouw Hartzuiker-Verstege, weduwe van dhr. Hartzuiker, gekocht (hoofdambtenaar openbare werken).
Op de grond van dit huis heeft in de 18e eeuw een boerderij gestaan, dit was het eerste huis buiten de stadsmuur. (a farm was built on this land in the 18th century, the first house outside the citywall).
De tuin is 28 bij 10 meter, een grote tuin met een oude magnolia en oude taxusbomen. Mocht je een kijkje willen nemen, mail dan even: bmoksmith”at”gmail.com. (The large garden, with an old margnolia tree and old yew-trees, can be visited. Pleas let us know via e-mail).
Wij wonen er met heel veel plezier, samen met onze drie katten: Karel, Charlie en Flip. (We are very happy here with our three cats).
Edwin en Brigitte