Draafsingel en Noorderplantsoen

Rijksmonument Noorderstraat 5
Foto 1 / 6

De stad Hoorn werd pas in 1357 een stad met stadsrechten. Niet snel na dat jaar werden de eerste aarden wallen opgeworpen om als verdediging te dienen. Deze verdedigingswerken liepen o.a. nog via wat nu de Veemarkt is naar de Turfhaven naar de Slapershaven. Na 1507 groeide de stad verder door de verdedigingswerken naar de Baanstraat en de Achter de Vest te verplaatsen, waardoor het Dal en het Munnickenveld binnen de wallen kwamen te liggen. Tussen 1576 en 1578 werd het laatste stukje van wat nu de Binnenstad is bij de stad getrokken. De singel werd verlegd van de Vollerswaal naar de huidige Draafsingel. Hierdoor kwamen het Schotland en het Kleine Oost ook binnen de poorten.

Vrijwel alle grachten uit de laatste uitbreiding bestaan nog, alleen het deel waar nu het Noorderplantsoen en de Noorderveemarkt liggen, is gedempt. Omdat het Noorderplantsoen precies de oude singel volgt, maakt dit wel deel uit van het rijksmonument. De bestaande verdedigingswerken zijn verder allemaal omgevormd tot parken, maar zijn nog wel als verdedigingswerk herkenbaar.

In de stad staan nog meer verdedigingswerken. Een aantal staan zelfs binnen het beschermde gebied dat onder de Draafsingel valt: de Maria- of Kruittoren, Oosterpoort en -brug liggen staan allemaal in het gebied.