De Weel 10

Gemeentelijk monument
Foto 1 / 1

Dit woonhuis ligt aan de noordzijde van de Weel en draagt de naam ‘Marco’. Het pand werd in 1919 gebouwd naar een ontwerp van aannemer Jan Ooms Pz. uit Grosthuizen, hij was tevens verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouw. Het pand is met zorg vormgegeven en uitgevoerd, u ziet een combinatie van schoon metselwerk en gepleisterde muren, er zijn halfronde bogen toegepast en de balkons hebben gemetselde balustrades. Let u tot slot op de klossen onder de bakgoten die gesneden zijn in de vorm van dierenkopjes met ontblootte tanden!

Tekst eigenaar: De woning aan De Weel 10 is ooit gebouwd in opdracht van de heer Bakker als woning buiten Hoorn. De woning is in 1918 ontworpen en gebouwd door J. Ooms uit Grosthuizen.

De naam “Marco” bovenaan de gevel is een samenvoeging van de namen van de dochter van de heer Bakker Marie en een nichtje Coby. De dochter van de heer Bakker heeft de woning bewoond tot 1999.

Gezien de woning werd gebouwd in een periode dat het omliggende gronden weiland was en aan de achterzijde een zogenaamde “Pelmolen” werkzaam was is de woning gebouwd met eigen voorziening voor water, aan de achterzijde is immer nog de waterput aanwezig.

In 1999 is de woning aangekocht door de familie Leuver waarna de woning in opdracht volledig is gerenoveerd door architect Ton van der Laan.

Hierbij is de woning geheel aangepast aan de wensen van de huidige bewoners met, waar mogelijk, behoud van originele ornamenten, deurstijlen en dergelijke.

De kleuren van het houtwerk en de muren zijn samengesteld door de firma Herfst en Helder en zijn gebaseerd op de kleuren in de stam van de Platanen aan de voorzijde van de woning.