De Gruyter in oude glorie hersteld

De restauratie van het historische winkelpand De Gruyter in Hoorn is onlangs afgerond. Het gemeentelijk monument met de zeer bijzondere winkelpui is in oude glorie hersteld.

Op woensdag 17 mei heeft wethouder Erfgoed Axel Boomgaars met de ontwikkelaar Freek van Waveren symbolisch een monumentenschildje aangebracht op de gevel.

Restauratie

De restauratie en realisatie van drie mooie stadswoningen vormen het einde van de verandering die de ‘lage V&D’ de afgelopen jaren heeft ondergaan. Naast de nieuw gebouwde hofwoningen is in overleg met Team Erfgoed het monumentale hoekpand zorgvuldig gerestaureerd. De kenmerkende winkelpui van blauw geglazuurde keramiek is in oorspronkelijke staat gebracht.

Authentieke kleurstelling

Roestend ijzer en doorgaande scheurvorming, dichte panelen, gaten en grote beschadigingen waren het startpunt van de restauratie. Tegelrestaurateur HN Project uit Den Haag wist met precisiewerk ontbrekende onderdelen na te maken met gietmallen en koudglazuur. Op de verdieping werd het kleurige glas-in-lood van de kathedraalachtige hoge vensters gerestaureerd.

Winkelpui

Ook de winkelpui van het buurpand werd hersteld en beide gevels kregen hun authentieke kleurstelling weer terug. Kruideniersimperium P. De Gruyter kende vroeger meer dan 600 vestigingen in Nederland. De gerestaureerde winkelpui in Hoorn is zeker één van de mooiste.